Museoretki Chappeen ja Raaseporin museoon sekä Salon Veturitalliin

14.11.2023

Yhdistyksen retki Raaseporiin ja Saloon toteutui 11. marraskuuta. Innokas joukkomme suuntasi ensin Chappeen, uuteen taidemuseoon, Tammisaaren keskustassa. Chappe ihastutti puuarkkitehtuurillaan ja näyttely ”Craft Rituals” oli kokonaisvaltainen elämys. Näyttelyn inspiraationa on skandinaavinen tarusto, jossa kolme normaa (iäkästä haltijaa) istuu maailmanpuun alla kehräämässä. Normat puhuvat suomea, ruotsia ja islantia. Elämänkankaan loimi on katkennut ja maailman kiertokulku on epätasapainossa. Vain normat voivat maagisilla kyvyillään auttaa. Näyttelyssä on liikkuvaa kuvaa, animaatioita ja musiikkia. Näyttely on myös ylistyslaulu lampaanvillalle, jota ei osata arvostaa, vaikka se on kotimaista, lämmintä ja ystävällistä materiaalia.

Raaseporin museossa tutustuimme Helene Schjerfbeckin elämää ja taidetta esittelevään pysyvään näyttelyyn. Sieltä löytyi myös Raaseporin historiaa kivikaudesta 1970-luvulle esittelevä historiallinen näyttely.

Lounaan jälkeen kotimatkalla pistäydyimme vielä Salon Taidemuseo Veturitallilla, jonka pimeistä näyttelyhuoneista löytyi Jarno Vesalan installaatioita, joissa katsoja tunsi pääsevänsä sisälle teoksiin.