Kulttuuria 2021Lokakuu

Romanttista ja modernia

To 14.10.2021 klo 19 Turun konserttitalo

Liput: peruslippu 27,50€, eläkeläinen 22,50€, opiskelija/työtön 10,50€. Maksuviite: 21 10147

Olli Mustonen, kapellimestari 
Karen Gomyo, viulu 
Turun filharmoninen orkesteri

Pjotr Tšaikovski: Viulukonsertto D-duuri op. 35
Aaron Copland: Fanfare for the Common Man
Einojuhani Rautavaara: Playgrounds for Angels
Bohuslav Martinu: Kaksoiskonsertto kahdelle jousiorkesterille, pianolle ja patarummuille 

Olli Mustosen suunnittelema ohjelmisto on sävelten ilotulitusta alusta loppuun. Konsertti säväyttää heti alussa yhdellä maailman kuuluisimmista viulukonsertoista.

Niin kuin taivaassa

La 30.10.2021 Helsingin kaupunginteatteri

Lähtö Turusta linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10 klo 10.00 

Esitys alkaa klo 13.00, esityksen jälkeen paluu Turkuun.

Matkan hinta 130€

Ilmoittautumiset: 040 541 3310  tai info@allergiaturku.com . 

Maksuviite: 2110309

Musikaali kertoo menestyneen kapellimestarin Daniel Daréuksen paluusta lapsuuden kotiseudulleen pieneen pohjoisruotsalaiseen kylään. Terveysongelmista kärsinyt huippumuusikko haluaisi elää hiljaiseloa, mutta löytää pian itsensä johtamasta kyläläisten kirkkokuoroa, ja keskeltä värikästä ja elinvoimaista yhteisöä. Monenkirjavan maalaiskuoron joukosta löytyy paitsi ystäviä, myös vanhoja haavoja ja lopulta todellinen rakkaus.

Päärooleissa nähdään Once-musikaalin tähti Tuukka Leppänen ja ensimmäisessä isossa musikaaliroolissaan Helsingin Kaupunginteatterissa näyttelevä, palkittu näyttelijä ja laulaja Oona Airola, ja musiikista vastaa Ruotsin tunnetuin Euroviisu-säveltäjä Fredrik Kempe.

Marraskuu

Kysy siskoilta

To 11.11.2021 klo 18.30 Turun kaupunginteatteri

Liput: peruslippu 46€, eläkeläinen 44€, opiskelija/työtön 25€. Maksuviite: 21 11117

Monenlaisia totuuksia naisista

”Jostain syystä naisten hormonijutut ei oo tabuja siks, etteikö niistä sais puhua, vaan siks, että ne on niin kiusallisia, ettei kukaan halua puhua niistä.”

Nyt avaudutaan naisten elämästä, naisten suulla. Kysy siskoilta käsittelee naiseutta ja hormonien vaikutuksia historian ja tutkimustiedon tunnustaen. Merkittävin rooli esityksessä on kuitenkin näyttämön eri-ikäisten naisten läsnäololla, kokemusten jakamisella ja voimaannuttavalla, myötäelävällä musiikilla.

Pianon ja tanssin huumaa

Pe 19.11.2021 klo 19 Turun konserttitalo

Liput: peruslippu 27,50€, eläkeläinen 22,50€, opiskelija/työtön 10,50€. Maksuviite: 21 11191

Gilbert Varga, kapellimestari
Plamena Mangova, piano
Turun filharmoninen orkesteri

Joseph Haydn: Sinfonia nro 4 D-duuri 
Franz Liszt: Pianokonsertto nro 2 A-duuri 
Antonín Dvořák: Slaavilaisia tansseja: op. 72 nro 1, op. 72 nro 2, op. 46 nro 4 ja op. 46 nro 8
Zoltán Kodály: Tansseja Galántasta 

Palkittu bulgarialainen Plamena Mangova tekee aktiivista kansainvälistä uraa.

Illallinen

La 20.11.2021 Hämeenlinnan Kaupunginteatteri

Lähtö Turusta linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10 noin klo 10.00, lähtöaika tarkentuu lähempänä tapahtumaa. 

Esitys alkaa klo 13.00, esityksen jälkeen paluu Turkuun.

Matkan hinta 80€

Ilmoittautumiset: 040 541 3310  tai info@allergiaturku.com . 

Maksuviite: 2111201

Herman Kochin menestysromaanin pohjalta dramatisoitu näytelmäIllallinen on kahden pariskunnan ympärille kiertyvä psykologinen trilleri,
joka nähdään kantaesityksenä Hämeenlinnassa.

Paul ja Claire tapaavat Paulin veljen Sergen ja hänen vaimonsa Babetten hienossa ravintolassa. Heidän teini-ikäiset poikansa ovat sekaantuneet järkyttävään tapahtumaan.
Salaisuudet paljastuvat ja jännitteet kasvavat ruokalaji ruokalajilta.

Rooleissa Mikko Leskelä, Liisa Peltonen, Janne Virtanen, Sinikka Salminen, Birgitta Putkonen, Aleksi Rantanen

Esityksen  kesto n. 2h sisältää väliajan.


Joulukuu

Venäläinen ilta

Ke 1.12.2021 klo 19 Turun konserttitalo

Liput: peruslippu 27,50€, eläkeläinen 22,50€, opiskelija/työtön 10,50€. Maksuviite: 21 12019

Julian Rachlin, kapellimestari
Lukáš Vondráček, piano
Turun filharmoninen orkesteri

Pjotr Tšaikovski: Pianokonsertto nro 1 b-molli op. 23
Pjotr Tšaikovski: Sinfonia nro 5 e-molli op. 64 

Lukáš Vondráček näytti taitonsa turkulaisyleisölle syksyllä 2019. Nyt pianisti palaa Turun konserttitalolle Julian Rachlinin kanssa.

Hobitti

La 4.12.2021 klo 13 Turun kaupunginteatteri

Liput: peruslippu 54€, eläkeläinen 49€, opiskelija/työtön 25€. Maksuviite: 21 12048

Joskus seikkailu valitsee sinut 

Kun Gandalf-velho (Mika Kujala) saa taivuteltua kotikonnussa viihtyvän hobitti Bilbo Reppulin (Teemu Aromaa) mukaan matkaansa, alkaa seikkailu, jossa matkan päämääränä on vallata takaisin Yksinäinen vuori ja sen sisällä odottava aarre, joka kuului muinoin kääpiöiden kansalle. Rikkauksien ja matkaseurueen välillä vain sattuu makaamaan tultasyöksevän lohikäärme Smaugin kokoinen este…

J.R.R. TolkieninHobitti on maailmankirjallisuuden klassikko ja sen toteuttaminen suurtuotantona ilo ja ylpeydenaihe Turun Kaupunginteatterille. Leuat loksauttavasta esillepanosta vastaavat tekijät Taru sormusten herrasta -menestysesityksen takaa. Tarinan on dramatisoinut Sami Keski-Vähälä ja sen ohjaa Mikko Kouki. Mykistävää taitoa ja hengästyttävää lennokkuutta näyttämölle tuo yhteistyö Turun Taideakatemian sirkuslinjan kanssa. Tervetuloa ikimuistoiselle matkalle! 

Hobitti

Ti 14.12.2021 klo 19 Turun kaupunginteatteri

Liput: parvelle peruslippu 37€, eläkeläinen 31€, opiskelija/työtön 25€. Maksuviite: 21 12145

Huomenna hän tulee

Ke 15.12.2021 klo 19 Turun kaupunginteatteri

Liput: peruslippu 44€, alennusryhmät 40€, parvi: peruslippu 41€, alennusryhmät 37€. Maksuviite: 21 12158

Aina on jotain, mitä odottaa

Ystävykset Vladimir (Martti Suosalo) ja Estragon (Mika Nuojua) seisovat tienposkessa ja odottavat sovittua tapaamista. Nobel-palkitun Samuel Beckettin (1906–1989) klassikkonäytelmä vuodelta 1949 on yksi länsimaisen kirjallisuuden kulmakivistä, nyt Reita Lounatvuoren uutena käännöksenä. Espoon Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotannossa klassikko päivitetään 2020-luvulle. Maailmanlopun tai maailman alun keskeltä avautuu kipeän ajankohtainen, järkyttävä ja hauska esitys Pentti Kotkaniemen ohjauksessa.  

Matalalla vinhaa vauhtia kiitävien harmaiden pilvien alla pienet ihmiset yrittävät löytää edes hitusen onnea ja tarkoitusta elämäänsä. Aina on jotain, mitä odottaa.  

Kesäkuu 2022


Ilmajoen Musiikkijuhlat / Hiljaiset perivät maan - ooppera Lapuanliikkeestä la 11.6.2022

Lähtö Turusta linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10 klo 07.30. 

Esitys alkaa klo 13.00, sen jälkeen lounas ja paluu Turkuun.

Matkan hinta 140€ + oopperalounas Kestikartanossa 28€

Ilmoittautumiset: 040 541 3310  tai info@allergiaturku.com . 

Maksuviite: 136204

Rakentaisitko rauhaa, vaikka menettäisit rakkaimpasi väkivallalle? Vaikenisitko, jos vapauttasi rajoitettaisiin? Antaisitko anteeksi vainoojillesi? Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä ovat Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe.  

Tämä suurteos on Ilmajoen Musiikkijuhlien 13. tilausteos.           Oopperan säveltää lukuisista näyttämöteoksistaan tunnettu Jukka Linkola ja libreton kirjoittaa Tuomas Parkkinen, joka myös ohjaa teoksen. Hiljaiset perivät maan on Tuomas Parkkisen toinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta. Teos jatkaa Suomen historian kipukohtien käsittelyä, kuten Parkkisen Tampereen oopperalle kirjoittama ja ohjaama sisällissodan vuosiin sijoittuva Veljeni vartija. Parkkinen on aiemmin ohjannut Ilmajoen Musiikkijuhlien menestysoopperat Taipaleenjoki ja Mannerheim, joita molempia esitettiin kolmena kesänä suuren suosionsa ansiosta.

Oopperan nimi viittaa Vuorisaarnan kohtaan, jossa Jeesus valmistaa seuraajiaan vainojen aikaan.

- Elämme äänekästä aikaa. On vihapuhetta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mielensäpahoittamista. Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, jota edustaa päähenkilö Olavi Miekka, Tuomas Parkkinen kertoo.

Taattua Jukka Linkolaa

Monipuolisena musiikin ammattilaisena tunnettu säveltäjä, taiteilijaprofessori Jukka Linkola on vuosien varrella säveltänyt niin orkesteriteoksia, konserttoja ja oopperoita kuin musikaaleja ja jazzmusiikkia. Linkolan aiemmista oopperoista tunnetaan mm. Suomen kansallisoopperan tilaamat Elina ja Robin Hood  sekä suosittu baletti Ronja Ryövärintytär. Michiganin Pine Mountain Festivalille Linkola sävelsi kaivosoopperan Rockland. Säveltäjän edellinen ooppera oli Limingassa ja musiikkitalossa menestyksellisesti esitetty AbrahaminpidotHiljaiset perivät maan on Linkolan kahdestoista oopperateos.

- Aion sävellystyössäni käyttää  periaatteita, jotka ovat itselleni luontevia ja läheisiä. Näihin lukeutuvat  väkevä melodinen kuljetus, rikas harmoninen kudos, rytminen iskevyys ja musiikillisten tunnelatausten vastaanpanematon voima. Vastakohtana kuulakas melodinen virta  siivittää dramaattisen tarinan herkkiä osa-alueita ja luo vokaalisia suvantoja aarioineen. Musiikki on oivallinen väline vahvojen rakkauden tunteiden näyttämölliseen ilmaisuun. Musiikissani kuuluvat myös jykevä pohjalaisuus ja draivillinen tanssillisuus. Ilmajoen Musiikkijuhlien kuoro on suuressa roolissa uudessa oopperassa. Tällainen suuri kansallinen aihe on tärkeä tuoda parrasvaloihin juuri meidän ajassamme. Kysymme tänään, mihin maailma on menossa? Laajamuotoinen musiikkiteatteri on oivallinen tapa herättää tärkeitä ajatuksia ja historiaan nojaavaa monimuotoista pohdintaa. Vain ihminen voi vastata kysymyksiimme, ei pelkkä aate. Olen iloinen, että Ilmajoki antoi tämän tilaisuuden meidän tarinallemme, Jukka Linkola toteaa.

Kesällä 2022 Kyrönjoen rannalla nähdään niin muilutuksia, työväen iltamia, koskettavia kohtaamisia kuin talonpoikaismarssin mittasuhteet saavuttavia joukkokohtauksia. Päärooleissa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri ja näyttelijä Taneli Mäkelä.