Yhdistys tutustumassa lääkekasveihin 27.2.2024

29.2.2024

Biologi Janne Aho toimi oppaanamme Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa, kun 17 innokasta oppijaa kokoontui tutustumaan lääkekasveihin ja kasviperäisiin lääkkeisiin.

Kaikista Euroopassa ja Yhdysvalloissa myynnissä olevista reseptilääkkeistä noin neljännes perustuu kasveista saataviin yhdisteisiin. Euroopassa hyödynnetään n. 1300 eri lääkekasvia. Neljännes länsimaisen koululääketieteen käyttämien lääkkeiden ainesosista on peräisin sademetsien kasveista. Meidän tulisi siis pelastaa kasvit, jotka pelastavat ihmishenkiä!

 

Luonnonkasveissa on paljon tehoaineita, joista vain pieni osa on tutkittu perusteellisesti, geeni - tai molekyylitasolle asti.  Luonnonkasveja ei sellaisenaan voida käyttää lääkeaineiden standardoituun tuottamiseen, mutta niistä voidaan siirtää esim tietyt synteesissä tarvittavat geenit johonkin toiseen nopeakasvuiseen eliöön, kuten kasvisoluviljelmiin, sieniin tai bakteereihin ja käyttää näitä ”geeniteknologisina kemikaalitehtaina”.

 

Janne esitteli kertomuksin monia käyttöön päässeitä tai paraikaa testauksessa olevia kemiallisia yhdisteitä. Monet ovat syöpälääkeitä, kuten Catharanthus roseuksesta saatavat vinblastiini ja vinkristiini tai marjakuusen taksaanit.

Artemisiini (lähteenä Artemisia annua, kesämaruna) korvaa kiniinin, jonka teho on malarian hoidossa heikentynyt.

Luonnosta löytyvät tehoaineet ovat toksiineja, jotka voivat olla tappavia, jos kasvinosia nautitaan sellaisenaan. Pieninä annoksina niistä voi kuitenkin löytyä henkiä pelastavia yhdisteitä. Tutkittavaa löytyy loputtomasti…