Siitepölykausi on jo täydessä vauhdissa…

9.5.2019

Siitepölykausi on jo täydessä vauhdissa…

Leppä kukki poikkeuksellisen runsaana tänä vuonna. Lounais-Suomessa koivun kukinta on jo heikentymään päin, mutta edelleen siitepölymäärät ovat runsaat. Ajantasainen siitepölytiedote on luettavissa www.norkko.fisivustolta.

Siitepölyallergisille oireita ilmaantuu hengitysteihin sekä silmiin. Hengitysteissä oireet ilmenevät aivasteluna, nenän kutiamisena, vuotamisena ja tukkoisuutena. Silmiä saattaa kirveltää, kutittaa, vetistää ja punoittaa. Olo voi olla muutenkin nuutunut ja väsähtänyt.

Oireita lääkitään ensisijaisesti käsikaupasta saatavilla antihistamiineilla. Oireiden mukaan voi käyttää myös silmätippoja sekä kortisonipohjaista nenäsuihketta. Antihistamiinin teho alkaa välittömästi, joten sitä ei tarvitse aloittaa etukäteen. Nenäsuihkeessa ja silmätipoissa teho alkaa hitaammin, joten niiden käyttö kannattaa aloittaa ennakoivasti. Nenäkannu toimii hyvänä lisähoitona, jolla huuhdotaan epäpuhtaudet ja eritteet nenästä pois.

Siitepölyn aiheuttamia oireita voi yrittää helpottaa myös lääkkeettömin keinoin. 
• Hyvä viikkosiivous
• Älä tuuleta petivaatteita tai kuivata pyykkiä ulkona siitepölyaikaan
• Ulkoiluun paras aika on aamulla aikaisin tai myöhään illalla
• Pujo kannattaa kitkeä pihasta, mieluiten ennen kukintaa

Siitepölyallergian diagnosoi lääkäri, mutta se ei yleensä vaadi lääkärinhoitoa. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat hankalina omalääkinnästä huolimatta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Vastaanotolla selvitetään mahdollisuus esimerkiksi siedätyshoidon aloitukseen seuraavana syksynä. Lääkärin puoleen on syytä kääntyä myös siinä tapauksessa, mikäli oireet muuttuvat astman kaltaisiksi (yskä tai hengenahdistus).

Vertaistukea siitepölyallergiaan löydät sivustolta: www.facebook.com/groups/siitepolyallergiset/