Nappiin osunut retki

3.10.2023

Suunnistimme 29.9.2023 täydellä bussilastillisella yhdistyksen jäseniä ja ystäviä kohti Hattulaa ja Hämeenlinnaa. Moni meistä oli jo lukenut Anneli Kannon 2021 ilmestyneen romaanin, Rottien pyhimys, ja moni lupasi vielä lukea sen toistamiseen tai ainakin ensimmäisen kerran.

Vereväkielinen romaani kertoo Hattulan Pyhän Ristin kirkon maalaamisesta 1500-luvulla.

Ja sieltähän me aloitimme. Loistava kirkko -oppaamme Vilppu Vuori esitteli kirkon seiniltä löytyvän 180 maalauksen kertoman tarinan maailman luomisesta päättyen viimeiseen tuomioon. Ja vielä musiikkiesitys Vilpun itse rakentamilla keskiaikaisilla soittimilla ilahdutti matkaajia.

Kirkolta kiirehdimme 120-vuotistaivaltaan juhlivaan Hämeenlinnan teatteriin katsomaan aiheesta dramatisoitua näytelmää, sekin nimeltään Rottien pyhimys. Sonja Silvander-Valo esitti näytelmässä intohimoista ja rohkeaa Pelliinaa, joka tarinassa pääsee piirustustaitonsa ansiosta yleensä miehille pyhitettyyn maalaustyöhön. Hän on Kannon tarinassa tuo rottien pyhimys, joka joutui rottien kanssa tekemisiin ollessaan vangittuna pyhäinjäännöksen varastamisesta epäiltynä. Miehisiä kirkkomaalareita esittävät Antti Virmavirta ja Mikko Nousiainen. Useita syksyn näytöksiä oli myyty loppuun ennen syyskuun ensi-iltaa. Näytelmä suorastaan yllätti laadukkuudellaan ja intensiteetillään.

Kaikki, joiden kanssa asiasta keskustelin, olivat sitä mieltä, että retken sisältö toisiaan täydentävien osien ansiosta osui nappiin.