Kulttuuria 2020

Syyskuu

Valehtelijan peruukki

Ma 14.9.2020 klo 19:00 Turun kaupunginteatteri, pieni näyttämö

Liput: 39€. Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com Maksuviite:  1 49204

KOM-teatterin loppuunmyyty esitys jälleen Turussa!

Suursuositun Odotus-näytelmän itsenäinen jatko-osa, Valehtelijan peruukki, sai ensi-iltansa KOM-teatterissa syksyllä 2019. Valehtelijan peruukki on elämänkerrallinen teos Pirkko Saisiosta ja Marja Packalénista. Esitys kertoo muistamisesta ja minuksi tulemisesta.

Don Juan

Ke 30.9.2020 klo 14:00 Turun kaupunginteatteri

Liput: perusliput 39€, eläkeläiset 37€, opiskelijat/työttömät 23€. Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com Maksuviite: 3009202.

Hullunhauska komedia tuhoisasta sarjahurmaajasta

Molièren klassikkokomedian Don Juanille mikään ei ole pyhää, ei edes isän rakkaus. Maailma on hänen valloituskenttänsä, ja jotakin hämmästyttävän tuttua hänessä on. Don Juan liihottelee 1600-luvulta suoraan meidän aikamme ytimeen. Pasi Lampelan ohjaamassa esityksessä on luvassa vauhdikkaita käänteitä, säkenöivää dialogia, fyysistä komediaa, hillittömiä hahmoja, ja lopulta melkoisia metafyysisiä väristyksiä kun Don Juan saa luokseen viimeisen vieraansa. Karnevalistinen meno tempaa mukaansa, mutta esitys herättää myös puntaroimaan tekemiemme valintojen ja tekojen seurauksia.

Lokakuu

Cabaret

La 10.10.2020 klo 14:00 SEKÄ Pe 30.10.2020 klo 19:00 Turun kaupunginteatteri

Liput: perusliput 61€, eläkeläiset 55€, opiskelijat/työttömät 36€. Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com Maksuviitteet:  10.10.näytökseen 1010206 ja 30.10. näytökseen 3010204.

Willkommen.

Syksyllä Päänäyttämö muuttuu tiivistunnelmaiseksi klubiksi, jossa hiki ja juomat virtaavat ja juhla tuntuu loputtomalta: Rakastettu Cabaret-musikaali nähdään ensimmäistä kertaa Turun Kaupunginteatterissa! Naurusta, kyynelistä ja jäykkyyden jäsenistä irrottavasta musiikista vastaavat ohjaaja-koreografi Jakob Höglundin johdolla liki 30 esiintyjää.

"Cabaret-musikaali yhdistää hyvän tarinan ja hyvän show’n. Itseäni eniten puhutteleva teema siinä on silmien ummistaminen maailman muutoksen edessä. Kuten tässäkin ajassa, me emme toimi, vaikka näemme mitä on tulossa. Toisaalta rakastan myös isoa, leikkisää, mukaansatempaavaa viihdettä – ja sitä on luvassa!"
- Jakob Höglund

Marraskuu

Mies, joka rakasti järjestystä

La. 14.11.2020 klo 14:00 Turun kaupunginteatteri, pieni näyttämö

Liput: perusliput 39€, eläkeläiset 37€, opiskelijat/työttömät 23€. Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com Maksuviite:  14 11203. 
Joulukuu

Oodi Ilolle

Pe 11.12.2020 klo 19:00 Turun Konserttitalo 

Liput: perusliput 35€, eläkeläiset 30€, opiskelijat/työttömät 20€. Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com Maksuviite: 1112201


OODI ILOLLE
ODE TILL GLÄDJEN

Olli Mustonen, kapellimestari
Virva Puumala, sopraano
Maiju Vaahtoluoto, mezzosopraano
Jussi Myllys, tenori
Petteri Salomaa, baritoni
Turun filharmoninen orkesteri

Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 9 d-molli op. 125

Nyt on aihetta juhlaan! Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden huipentumana kuullaan itseoikeutetusti säveltäjän mahtipontinen yhdeksäs sinfonia, eli Oodi ilolle. Samalla otetaan varaslähtö vuoteen 2021, kun Olli Mustosen kausi taiteellisena johtajana alkaa. Sinfoniakirjallisuuden aina ajankohtaisessa hittiteoksessa ylistetään iloa, ystävyyttä ja tasa-arvoa. Ilta jatkuu Konserttitalon yläaulassa Beethovenin kamarimusiikkiteoksilla Olli Mustosen ja TFO:n muusikoiden kanssa. Vapaa pääsy konserttivieraille.

Kesto: noin 1 h 30 min, ei väliaikaa

Nokia

La 12.12.2020 klo 14:00 Turun kaupunginteatteri

Liput: perusliput 47€, eläkeläiset 44€, opiskelijat/työttömät 25€. Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com Maksuviite:  1212208. 

Yritystarina ylitse muiden

Jorma Ollila on täynnä unelmia lähtiessään kehittämään kumisaappaista tunnettua Nokiaa. Hän haluaa tehdä siitä Suomen ensimmäisen aidosti globaalin suuryhtiön. Mies onnistuu, mutta kun maailma muuttuu, alkaa maa järkkyä yrityksen alla.

Kesäkuu 2021

La 12.6.2021 klo 13:00 Ilmajoen Musiikkijuhlat / Hiljaiset perivät maan - ooppera Lapuanliikkeestä 

Lähtö Turusta linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10 klo 07.30. 

Esitys alkaa klo 13.00, sen jälkeen lounas ja paluu Turkuu.

Matkan hinta 130€ + oopperalounas Kestikartanossa 28€

Ilmoittautumiset: 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com . 

Maksuviite: 136204

Rakentaisitko rauhaa, vaikka menettäisit rakkaimpasi väkivallalle? Vaikenisitko, jos vapauttasi rajoitettaisiin? Antaisitko anteeksi vainoojillesi? Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä ovat Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe.  

Tämä suurteos on Ilmajoen Musiikkijuhlien 13. tilausteos, joka saa kantaesityksensä festivaalin 45-vuotisjuhlavuonna kesällä 2020. Oopperan säveltää lukuisista näyttämöteoksistaan tunnettu Jukka Linkola ja libreton kirjoittaa Tuomas Parkkinen, joka myös ohjaa teoksen. Hiljaiset perivät maan on Tuomas Parkkisen toinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta. Teos jatkaa Suomen historian kipukohtien käsittelyä, kuten Parkkisen Tampereen oopperalle kirjoittama ja ohjaama sisällissodan vuosiin sijoittuva Veljeni vartija. Parkkinen on aiemmin ohjannut Ilmajoen Musiikkijuhlien menestysoopperat Taipaleenjoki ja Mannerheim, joita molempia esitettiin kolmena kesänä suuren suosionsa ansiosta.

Oopperan nimi viittaa Vuorisaarnan kohtaan, jossa Jeesus valmistaa seuraajiaan vainojen aikaan.

- Elämme äänekästä aikaa. On vihapuhetta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mielensäpahoittamista. Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, jota edustaa päähenkilö Olavi Miekka, Tuomas Parkkinen kertoo.

Taattua Jukka Linkolaa

Monipuolisena musiikin ammattilaisena tunnettu säveltäjä, taiteilijaprofessori Jukka Linkola on vuosien varrella säveltänyt niin orkesteriteoksia, konserttoja ja oopperoita kuin musikaaleja ja jazzmusiikkia. Linkolan aiemmista oopperoista tunnetaan mm. Suomen kansallisoopperan tilaamat Elina ja Robin Hood  sekä suosittu baletti Ronja Ryövärintytär. Michiganin Pine Mountain Festivalille Linkola sävelsi kaivosoopperan Rockland. Säveltäjän edellinen ooppera oli Limingassa ja musiikkitalossa menestyksellisesti esitetty AbrahaminpidotHiljaiset perivät maan on Linkolan kahdestoista oopperateos.

- Aion sävellystyössäni käyttää  periaatteita, jotka ovat itselleni luontevia ja läheisiä. Näihin lukeutuvat  väkevä melodinen kuljetus, rikas harmoninen kudos, rytminen iskevyys ja musiikillisten tunnelatausten vastaanpanematon voima. Vastakohtana kuulakas melodinen virta  siivittää dramaattisen tarinan herkkiä osa-alueita ja luo vokaalisia suvantoja aarioineen. Musiikki on oivallinen väline vahvojen rakkauden tunteiden näyttämölliseen ilmaisuun. Musiikissani kuuluvat myös jykevä pohjalaisuus ja draivillinen tanssillisuus. Ilmajoen Musiikkijuhlien kuoro on suuressa roolissa uudessa oopperassa. Tällainen suuri kansallinen aihe on tärkeä tuoda parrasvaloihin juuri meidän ajassamme. Kysymme tänään, mihin maailma on menossa? Laajamuotoinen musiikkiteatteri on oivallinen tapa herättää tärkeitä ajatuksia ja historiaan nojaavaa monimuotoista pohdintaa. Vain ihminen voi vastata kysymyksiimme, ei pelkkä aate. Olen iloinen, että Ilmajoki antoi tämän tilaisuuden meidän tarinallemme, Jukka Linkola toteaa.

Kesällä 2020 Kyrönjoen rannalla nähdään niin muilutuksia, työväen iltamia, koskettavia kohtaamisia kuin talonpoikaismarssin mittasuhteet saavuttavia joukkokohtauksia. Päärooleissa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri ja näyttelijä Taneli Mäkelä.