Kulttuuria 2019 ja 2020

Joulukuu

Tammikuu 2020

La 18.1.2020 klo 14:30 Notre Damen kellonsoittaja / LOPPUUNMYYTY

Paikka: Tampereen teatteri

Olemme varanneet lippuja Notre Damen kellonsoittajaan lauantaille 18.1.2020. Esitys alkaa klo 14.30. Lähtö Turusta linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10 klo 11.30. Matkan hinta: aikuisille 110€, lapsille ja opiskelijoille 90€.

 Ilmoittautumiset: 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com 

NOTRE DAMEN KELLONSOITTAJA

Suurmusikaali ensimmäistä kertaa Suomessa!

Notre Damen kellonsoittaja jatkaa Tampereen Teatterin upeiden musikaalituotantojen sarjaa. Musikaali saa Suomen kantaesityksen 13. ja 14. syyskuuta 2019 päänäyttämöllä.

Notre Damen kellonsoittaja perustuu Disneyn animaatioelokuvaan ja Victor Hugon samannimiseen romaaniin. Musikaali kertoo rohkeudesta ja sorrosta, vihasta ja rakkaudesta – taistelusta paremman maailman puolesta. Sen jännittävät ja mukaansatempaavat tapahtumat sijoittuvat 1400-luvun lopun Pariisiin.

Kellonsoittaja Quasimodo on hyväsydäminen mutta epämuodostunut hirviö. Kyttyräselkäisenä hylkiönä hän on elänyt koko ikänsä Notre Damen katedraalin suojissa, sieltä koskaan poistumatta. Yksi päivä muuttaa Quasimodon, hänen isäntänsä arkkidiakoni Claude Frollon, oikeudentuntoisen mustalaistyttö Esmeraldan ja urhoollisen kapteeni Phoebusin elämät ikiajoiksi.

Musikaalin on luonut Oscar-palkittu kaksikko, Alan Menken (mm. Aladdin, Pieni merenneito, Kaunotar ja hirviö) ja Stephen Schwartz (mm. Egyptin prinssi, Pocahontas) sekä PeterParnell. Lumoava musiikki perustuu Disney-elokuvan musiikkiin sekä musikaalia varten sävellettyyn musiikkiin. Suomennoksesta vastaa Mikko Koivusalo.

Suosittelemme musikaalia kaikille yli 7-vuotiaille.

https://tampereenteatteri.fi/naytelma/notre-damen-kellonsoittaja/

Helmikuu

Maaliskuu

La 21.3.2020 klo 14:00 Don Giovanni

Paikka: Suomen kansallisooppera- ja baletti

Ainoastaan 10 esitystä!

Lähtö Turusta linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10 klo 11.00. Matkan hinta 130€.

Ilmoittautumiset: 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com . 

Viettelevään oopperaan lankeaa jokainen

Kyltymättömälle Don Giovannille kelpaavat kaikki, sekä Elvira että hänen palvelijattarensa ja maalaishäiden morsian. Kun Don Giovanni tappaa yhden uhrinsa isän, alkaa tapahtumasarja, joka vie viettelijän vääjäämättä kohti julmaa kohtaloaan.

W. A. Mozartin Don Giovanni on yksi maailman mestarillisimmista oopperoista. Ajattomasti helmeilevä musiikki ja hersyvät teemat nähdään nyt uutena tulkintana, jonka ohjaa teatterimaailmasta tuttu Jussi Nikkilä. Luvassa on karnevalistista iloa, himoa ja huumoria.

Suosittelemme esityksiä yli 12-vuotiaille katsojille.

Huhtikuu

BABE - urhea possu

La 4.4.2020 klo 13:00 

Paikka: Turun kaupunginteatteri, päänäyttämö

Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com.

Liput: perusliput 46€, eläkeläiset 44€, lapset/opiskelijat/työttömät 25€. Maksuviite: 12205.

Kesto: 2 h, sis. väliajan
Ikäsuositus: 4+, sopii erityisesti kouluikäisille (ei herkimmille lapsille)

Sorkat vetävät seikkailuun!

Kun maailmaa katsoo pienen possun silmin, se näyttäytyy suurena seikkailukenttänä. Sitä Babella on kiire tutkimaan ennen salaperäiseen ”possujen taivaaseen” siirtymistään. Orpo Babe päätyy kilpailupalkintona Hoggetin farmille ja onnistuu välttämään vain täpärästi joulukinkun kohtalon. Maatilalla possu tutustuu paimenkoiriin ja muihin maatilan eläimiin. Pian Babe saa huomata, että possuille perinteisesti varattu karsina on sille aivan liian ahdas. Se nimittäin haluaa isona paimenkoiraksi.

Maatilalla heinänkorret voivat joskus pistellä ja isommat koittaa määrätä paikkasi - sellaista on elämä. Mutta urhea Babe ei lannistu vastoinkäymisistä, vaan pysyy uskollisena unelmalleen. Oma polku johdattaakin Baben lopulta kansallisiin paimenkoirakilpailuihin, jossa possulla on tilaisuus näyttää, mihin siitä on.

Fantasiaseikkailu koko perheelle

Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämölle on toivottu koko perheen esitystä. Nyt teatteri lastaa lavan yhdellä kaikenikäisten sydämet valloittavalla possulla ja aimo tulvahduksella värikästä maalaiselämää. Nokkela ja aseistariisuva kasvutarina kertoo rohkeudesta, sisusta ja siitä, miten rajoitamme itseämme turhaan ennakkoluuloilla. Esitys onkin omiaan herättämään keskustelua siitä, minkä arvon annamme toisillemme ja miten kohtaamme kapuloita rattaisiin viskovat vaikeudet. Esityksessä käsitellään sekä elämään kuuluvia ilonaiheita että suruja ja se on suunnattu erityisesti kouluikäisille lapsille.

Pe 10.4.2020. klo 18:00 TFO Pääsiäiskonsertti

Paikka: Turun Tuomiokirkko

Liput: perusliput 24€, eläkeläiset 19€, opiskelijat/työttömät 9€. Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com Maksuviite: 1 04207. Konsertin kesto 2 tuntia ilman väliaikaa.

Niskavuoren nuori emäntä

La 18.4.2010 klo 14:00 

Paikka: Turun kaupunginteatteri, päänäyttämö

Ilmoittautuminen 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com.

Liput: perusliput 46€, eläkeläiset 44€, opiskelijat/työttömät 25€. Maksuviite: 1 84201.

Niskavuoren nuori emäntä on Hella Wuolijoen näytelmä vuodelta 1940. Siinä Wuolijoki näytti kansalle uudenlaisen kuvan synnytystuskia kärsivän Suomen naisista. Niskavuorella kaapin paikan määrääkin emäntä, miesten jäädessä pelinappuloiksi. Mutta suurin määräysvalta talossa on rahalla. Niskavuoren rintamailla märät havunoksat piiskaavat omaa paikkaansa etsivien kasvoja ja ihmisten mielissä roihuava palo tukahdutetaan tilan edun nimissä.

Elokuvana ja lukuisia kertoja näyttämöllä nähdystä klassikkoteoksesta on luvassa oopperamaisen näyttävä modernisointi, jonka ohjaa Päänäyttämölle Susanna Airaksinen. Hän on ohjannut aiemmin Turun Kaupunginteatteriin kiitetyn näyttämöversion Tommi Kinnusen romaanista Neljäntienristeys. Airaksinen kuvailee helmikuussa 2020 ensi-iltansa saavaa esitystä kohtuuttomaksi ja melodramaattiseksi tahtojen taisteluksi. Sisällölliseksi vertailukohdaksi hän heittää hymyillen Dallasin ja Tuulen viemää -saagan.

Toukokuu

KEVÄTRETKI

Ke. 6.5.2020. Matkan hinta: museokorttilaisille 85€ ja muille 95€. Maksuviite: 65207. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitetaan omistaako kortin. Lähtö Turun linja-autoaseman tilausajolaiturilta nro 10 klo 8:30 Matka-Viitalan bussilla.

Ohjelmassa: Opastetut kierrokset Villa Gyllenbergissä, Helsingissä, Lounas Allergiatalolla Helsingissä sekä opastetut kierrokset Hvitträskissä. Paluu Turkuun noin 17:30.

Kesäkuu

La 13.6.2020 klo 13:00 Ilmajoen Musiikkijuhlat / Hiljaiset perivät maan - ooppera Lapuanliikkeestä

Lähtö Turusta linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10 klo 07.30. 

Esitys alkaa klo 13.00, sen jälkeen lounas ja paluu Turkuu.

Matkan hinta 130€ + oopperalounas Kestikartanossa 28€

Ilmoittautumiset: 02 251 5748 tai info@allergiaturku.com . 

Rakentaisitko rauhaa, vaikka menettäisit rakkaimpasi väkivallalle? Vaikenisitko, jos vapauttasi rajoitettaisiin? Antaisitko anteeksi vainoojillesi? Hiljaiset perivät maan – ooppera lapuanliikkeestä on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä ovat Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe.  

Tämä suurteos on Ilmajoen Musiikkijuhlien 13. tilausteos, joka saa kantaesityksensä festivaalin 45-vuotisjuhlavuonna kesällä 2020. Oopperan säveltää lukuisista näyttämöteoksistaan tunnettu Jukka Linkola ja libreton kirjoittaa Tuomas Parkkinen, joka myös ohjaa teoksen. Hiljaiset perivät maan on Tuomas Parkkisen toinen ooppera, jossa hän vastaa sekä libretosta että ohjauksesta. Teos jatkaa Suomen historian kipukohtien käsittelyä, kuten Parkkisen Tampereen oopperalle kirjoittama ja ohjaama sisällissodan vuosiin sijoittuva Veljeni vartija. Parkkinen on aiemmin ohjannut Ilmajoen Musiikkijuhlien menestysoopperat Taipaleenjoki ja Mannerheim, joita molempia esitettiin kolmena kesänä suuren suosionsa ansiosta.

Oopperan nimi viittaa Vuorisaarnan kohtaan, jossa Jeesus valmistaa seuraajiaan vainojen aikaan.

- Elämme äänekästä aikaa. On vihapuhetta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mielensäpahoittamista. Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, jota edustaa päähenkilö Olavi Miekka, Tuomas Parkkinen kertoo.

Taattua Jukka Linkolaa

Monipuolisena musiikin ammattilaisena tunnettu säveltäjä, taiteilijaprofessori Jukka Linkola on vuosien varrella säveltänyt niin orkesteriteoksia, konserttoja ja oopperoita kuin musikaaleja ja jazzmusiikkia. Linkolan aiemmista oopperoista tunnetaan mm. Suomen kansallisoopperan tilaamat Elina ja Robin Hood  sekä suosittu baletti Ronja Ryövärintytär. Michiganin Pine Mountain Festivalille Linkola sävelsi kaivosoopperan Rockland. Säveltäjän edellinen ooppera oli Limingassa ja musiikkitalossa menestyksellisesti esitetty AbrahaminpidotHiljaiset perivät maan on Linkolan kahdestoista oopperateos.

- Aion sävellystyössäni käyttää  periaatteita, jotka ovat itselleni luontevia ja läheisiä. Näihin lukeutuvat  väkevä melodinen kuljetus, rikas harmoninen kudos, rytminen iskevyys ja musiikillisten tunnelatausten vastaanpanematon voima. Vastakohtana kuulakas melodinen virta  siivittää dramaattisen tarinan herkkiä osa-alueita ja luo vokaalisia suvantoja aarioineen. Musiikki on oivallinen väline vahvojen rakkauden tunteiden näyttämölliseen ilmaisuun. Musiikissani kuuluvat myös jykevä pohjalaisuus ja draivillinen tanssillisuus. Ilmajoen Musiikkijuhlien kuoro on suuressa roolissa uudessa oopperassa. Tällainen suuri kansallinen aihe on tärkeä tuoda parrasvaloihin juuri meidän ajassamme. Kysymme tänään, mihin maailma on menossa? Laajamuotoinen musiikkiteatteri on oivallinen tapa herättää tärkeitä ajatuksia ja historiaan nojaavaa monimuotoista pohdintaa. Vain ihminen voi vastata kysymyksiimme, ei pelkkä aate. Olen iloinen, että Ilmajoki antoi tämän tilaisuuden meidän tarinallemme, Jukka Linkola toteaa.

Kesällä 2020 Kyrönjoen rannalla nähdään niin muilutuksia, työväen iltamia, koskettavia kohtaamisia kuin talonpoikaismarssin mittasuhteet saavuttavia joukkokohtauksia. Päärooleissa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri ja näyttelijä Taneli Mäkelä.