Ruoka

Aikuisten ruokayliherkkyys -opas

Ruoka-allergiaa aiheuttavien aineiden ulkomaankielisiä nimiä

Keliakialiiton sivut

Anafylaksia

Anafylaksia video (sivuston vasemmassa alalaidassa)

Gluteiinittomat tuotteet Vuohelan Herkusta

Erimenu-verkkopalvelu Erimenu.fi on ainutlaatuinen ruokavalioiden hallintaan kehitetty verkkopalvelu. Siinä on yhdessä paikassa kattavasti ajantasaista tietoa erilaisiin ruokavalioihin soveltuvista elintarvikkeista, niiden tuottajista, saatavuudesta sekä ruokaohjeista. Erimenu helpottaa erityisruokavaliota noudattavien ja heidän lähipiirinsä arkea. Se auttaa myös juhlien järjestäjää erityisruokavalioiden huomioimisessa. Myös ravitsemus- ja terveydenhoitoalan ammattilaiset sekä erilaisista ruokavalioista kiinnostuneet ovat Erimenun käyttäjiä.

Palvelussa voi suodattaa ruokaohjeita ja tuotteita erilaisilla ruokarajoitteilla. Ilman rekisteröitymistä voi valita yhden rajoitteen (maidoton, munaton, laktoositon, soijaton, gluteeniton, erittäin vähägluteeninen). Rekisteröityen saa valittua useita rajoitteita, ja lisäksi yksittäisiä kiellettyjä ruoka-aineita (esim. porkkana). Omalle käyttäjätunnukselle saa tallennettua useita ruokavalioita,  jolloin seuraavalla kirjautumiskerralla rajoitteita ei tarvitse valita uudelleen. Palvelun käyttö, myös rekisteröityen, on ilmaista.

Erimenussa on kuuden vuoden aikana vieraillut yli 490 000 kävijää ja sivulatauksia on tehty jo 2,4 miljoonaa. Palveluun rekisteröityneitä eli sinne oman yksilöllisen ruokaprofiilinsa tehneitä käyttäjiä on yli 6 700 (näistä osalla on tallennettuna useita ruokavalioita). Rekisteröityneistä n. 10 % on ammattikäyttäjiä (esim. ravitsemusterapeutti, kokki).

EriMeno.fi luotiin helpottamaan ruoka-allergisten ja muiden erityisryhmien (liikunta-, näkö-, kuulorajoitteiset, allergiset ja astmaatikot sekä lapsiperheet) arkea. Se on karttapohjainen ja käyttäjiensä päivittämä verkkopalvelu.

Rekisteröitymättä voi etsiä maksutta tietoa erityisruokavalioita tai esteettömyyttä huomioivien ravitsemus-, majoitus- ja matkailuyritysten palveluista (kahvilat, ravintolat, myymälät, pitopalvelut, majoitusyritykset). Kohteita on myös mahdollista suodattaa eri kriteerien perusteella (ruokarajoitteet, kohdetyyppi, esteettömyys). EriMenoon voi hakea suodatuskriteeriksi Erimenuun tallentamansa oman ruokavalion. Rekisteröitymällä pääsee lisäämään uusia kohteita sekä päivittämään, kommentoimaan ja tykkäämään jo nähtävillä olevia paikkoja. EriMeno julkaistaan lähiaikoina, mutta se toimii lähes käyttövalmiina jo nyt. Toivotaan, että ihmiset lähtevät jakamaan ahkerasti tietojaan hyvistä kohteista.

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys on kehittänyt palvelut RAY:n tuella yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton, Keliakialiiton ja Tampereen Teknillisen Yliopiston kanssa. Teemme myös Sydänmerkki-yhteistyötä Sydänliiton ja Diabetesliiton kanssa.

Pääsette tutustumaan verkkopalveluihimme osoitteessa www.erimenu.fi ja www.erimeno.fi.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Jonna Nurminen, erimenu@kolumbus.fi, 050-442 0880.