Taas se aika vuodesta KATUPÖLY

26.3.2019


Katupölyä on ilmassa erityisen paljon keväisin, kun tienpinnat ja -pientareet kuivuvat ja ilmaan pääsee lyhyessä ajassa kaikki talven aikana kertynyt pöly. Katupöly koostuu autoista peräisin olevista aineista, kuten metalleista ja renkaiden kumihiukkasista, tien pinnan ja hiekoitushiekan mineraaleista, kasvijäänteistä, bakteereista ja homeista sekä siitepölystä.

Mitä katupöly aiheuttaa?

Katupöly aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä sekä nuhaa ja yskää. Kaupöly voi aiheuttaa oireita kaikille, mutta erityisen herkkiä sen vaikutuksille ovat astmaa sairastavat, pienet lapset, keuhkoahtaumaa, sepelvaltimotautia ja sydämen vajaatoimintaa sairastavat. Riskiryhmään kuuluville katupöly voi aiheuttaa keuhkojen toiminnan heikentymistä, astmaoireita tai astman pahenemisvaiheiden lisääntymistä.

Näin vähennät altistumistasi, kun katupölyä on paljon:

  • Vältä kävelyä ja pyöräilyä ulkona vilkkaiden teiden läheisyydessä.
  • Vältä ulkoilua pahimpina pölypäivinä, jos kuulut riskiryhmiin.
  • Pidä ikkunat suljettuina kotona ja autossa.
  • Kuivata pyykit sisällä ja siivoa pöly pois sisätiloista.
  • Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet sekä pidä ne kunnossa.
    • Asunnon suodattimet on hyvä puhdistaa tai vaihtaa kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Jos ympäristössä on paljon esimerkiksi liikenteestä tai puun pienpoltosta peräisin olevia epäpuhtauksia, suodattimet kannattaa huoltaa useammin.
  • altistumista ulkona liikkuessa voi vähentää hengityssuojaimen avulla (luokka P2).
    • HUOM! Henkilöiden, joiden yleiskunto on heikentynyt korkean iän tai vaikean kroonisen sairauden vuoksi, ja joille hoitava lääkäri ei suosittele lyhytaikaistakaan hengityssuojaimen käyttöä (COPD, huonossa hoitotasapainossa oleva astma, sydänsairaudet), ei tulisi käyttää hengityssuojainta. Paras tapa ehkäistä oireita on välttää runsaasti pölyäviä alueita.

Oireiden hoito

Nenäkannu on oiva apuväline katupölykaudella, sillä huuhdellaan päivän pölyt pois nenän limakalvoilta. Nenän limakalvojen huuhtelu vähentää nenän karstaisuutta ja lievittää ärtyneitä ja kuivia limakalvoja. Limakalvojen kuivumista voi lievittää myös nenän kostutussuihkeilla.